SEMINÁŘE PLNÉ PRAXE - třetí víkend cyklu Pozitivka s Františkem Šustou

SEMINÁŘE PLNÉ PRAXE

POZITIVKA S FRANTIŠKEM ŠUSTOU 2020 – VÍKEND TŘETÍ


POZOR, KVŮLI KORONAVIROVÝM OMEZENÍM MUSELA BÝT AKCE ROZDĚLENA NA DVA TERMÍNY - SOBOTA PROBĚHNE V PŮVODNÍM TERMÍNU ONLINE, DRUHÝ DEN SE PŘESOUVÁ NA 19.6., ABY BYLA JISTOTA MOŽNÉ ÚČASTI SE PSY.

Program bude nejen o výkladu, ale hlavně o PRAKTICKÉM NÁCVIKU. Jde o poslední ze série tří víkendů, během kterých si můžete postupně projít od základů až do „složitostí“ vše, co v současné době učím na svých seminářích a píšu ve svých knížkách. I když je třetí, bude POCHOPITELNÝ I PRO TOHO, KDO NA PŘEDCHOZÍCH TÉMATECH NEBYL. Účastnit se můžete jak obou dnů, tak každého zvlášť.


Den psích evergreenů a jak na ně (upravená verze v online formě)

Kdy – sobota  10.4. 2021 od 10:00 do 17:00

Kde: Online, aplikace Zoom (pro diváky ke stažení zdarma)

O čem: EXISTUJÍ TÉMATA, která na praktických lekcích řešíme mnohem ČASTĚJI NEŽ JINÁ. A i když každý pes je originál, stejně jako každý psovod, některé POSTUPY A ŘEŠENÍ se zdají být „SKORO UNIVERZÁLNÍ“. Vybírám proto pět vyzkoušených postupů, které praktikujeme v různých obměnách nejčastěji a na které jsem dosud NIKDE NEPUBLIKOVAL NÁVOD. Těchto pět postupů si probereme teoreticky a v pauzách mezi vysíláním budete mít možnost otestovat si je s vlastním psem. V násedné diskusi pak mohu zodpovědět některé dotazy. Vysvětlíme si, v čem spočívá metodická podstata těchto postupů, na co se soustředit, čeho se vyvarovat a také příklady toho, kdy tento zdánlivě univerzální postup neplatí.

Probrány budou:

1)                 Jak naučit základní „nulovou variantu“ – tedy klidný způsob, kterým si pes říká o práci a který je pro něj i „východiskem z nejistoty“.

2)                 Navykání na náhlý zvuk (popř. střelbu) – odstranění strachu ze střelby bývá oříšek. Kdo se pokouší prostě jen spojit výstřel s odměnou, ten stav psa často ještě zhorší. V prvních fázích nácviku proto postupuji obvykle citlivou rytmickou habituací na zvuk bez přímého spojení s odměnou a pracuji s řadou zástupných zvuků, mezi které výstřel později vložíme. Tento postup bývá v praxi na více večerů, zde si ukážeme se psem první kroky a bez psa zbytek.

3)                 Míjení se s jinými psy na vycházce – je mnoho psů, kteří v modu „teď pracuji“ neprojevují sebemenší agresi, ale jakmile necvičí, začínají útočit. Náš postup u takových psů bývá založen na práci s prostorem, pozicí psovoda, citlivé a soustředěné manipulaci vodítkem…atd.

4)                 Cvičení se dvěma psy (aby jeden odpočíval a druhý cvičil) – „Jak mám cvičit s jedním psem tak, aby se mi do toho druhý pořád nemotal? Já ho posílám pořád na místo, ale on se pořád vrací…“

5)                 Naučení tzv. SLIBU –  např. pro zanechání psa o samotě – SLIB (v mojí první knize ještě jako „signál zpětné vazby“), je něco úplně jiného, než povel. Neříká psovi, jaké má dělat chování, ale pouze ho informuje, co se bude dít. Slib je velmi užitečná věc, ale zároveň technika strašně náročná na psovodovu upřímnost sám k sobě a je mnohem více o vztahu a pocitech, než o nácviku. Zkrátka je to o duši…a tu by měl mít i sebeodbornější trénink.

 

Den plný praxe podle návodů F. Šusty

Kdy – PŘELOŽENO NA SOBOTU 19.6.  od 10:00 do 17:00

Kde: Hotel Svornost, Praha Dolní Počernice http://www.svornost.cz (vyzkoušené a výborné tradiční zázemí, kde jsou „dogfriendly“J)

Prakticky zaměřený program, kde nebudete jen poslouchat můj výklad, ale bude se HLAVNĚ PRAKTICKY CVIČIT. Počítám s účastí 10 lidí se psy ( ti mi musejí ještě navíc vyplnit formulář ZDE a poslat doplatek 300 Kč) a max. 90 účastníků bez psa, kteří ale budou s cvičícími moci SPOLUPRACOVAT JAKO FIGURANTI A  POZOROVATELÉ ( některé úkoly se bez účasti dalších lidí ani neobejdou). Podkladem nám budou mé návody sepsané v nové knize Čermáková, Šusta: Vystavování je hra (2 019 u nakladatelství Plot). V této knize jsem POPRVÉ SEPSAL CELKEM OSM PODROBNÝCH NÁVODŮ na cvičení, která prospějí nejen těm, kdo chtějí psa vystavovat, ale KAŽDÉMU, KDO ŽIJE SE PSEM.

Z nich jsem vybral:

-   Target a skrze něj „seznámení s cizí osobou“

-   Položená „bradička“ jako „I am ready“signál (např. pro veterinární ošetření, kontrolu zubů apod.)

-   Nácvik zastavení na povel jako podmíněný reflex (emergency cue)

-   Diferencované odměny pro zvýšení motivace v problémovém prostředí

-   Dotyky cizí osobou, nebo přímo kontrola zubů cizí osobou (navykání na manipulaci, souvisí i s veterinárním tréninkem)

 Oběd si zajišťuje každý účastník sám, lze využít hromadnou objednávku pro všechny v restauraci. V hotelu si můžete samostatně zajistit i ubytování (nespadá do ceny semináře).

Cena: 790 Kč za jeden den (sobota či neděle), nebo 1350 Kč za oba dny dohromady.

FORMULÁŘ PRO OBA DNY NAJDETE ZDE

POZOR, PRO ÚČASTNÍKY SE PSY NA SOBOTU 19.6. JE TŘEBA VYPLNIT JEŠTĚ NAVÍC SPECIELNÍ FORMULÁŘS S DOPLATKEM 300 Kč  ZDE

 

Jako přihlášku vyplňte webový formulář. Přihláška je platná až po zaplacení ceny na účet 243756494/0300. Platba je nevratná. V případě neúčasti je převeditelná na náhradníka.

 

Těším se na Vás!

František Šusta

treninkjerozhovor@seznam.cz



Přílohy ke stažení:

Dárkový certifikát_021_praxetxt16837.pdf


  zpět

Termíny seminářů

Vaše příbehy