Papoušci a ostatní

Po psech a koních, tedy zvířatech s dlouhou historií umělého výběru na povahu, poddajnost a ochotu spolupracovat, sdílejí lidé svůj život i s méně oddanými zvířaty. Kočka, papoušek, fretka, králíček, miniprasátko, křeček nebo akvarijní rybička  – ti všichni, jakkoliv za roky v lidské péči vytvořili mnoho barevných rázů a plemen, nežijí svůj život pro svého pána. Tak jako jejich divocí bratranci v přírodě i oni potřebují v první řadě naplnit své vlastní potřeby a názor člověka a jeho spokojenost nejsou pro ně zdaleka tím hlavním.

Právě pro taková zvířata je trénink pozitivním posilováním jako stvořený. Pokud víte, jak ho správně aplikovat, nebudete se stačit divit, jak chytré je prasátko, jak rychle se učí kočka nebo čemu všemu rozumí papoušek. Jen je třeba držet se obecných zásad této metody a zároveň respektovat zvláštnosti každého druhu. Vědět, že papoušek jako většina ptáků dá na svůj zrak ještě více než člověk, zatímco fretka se orientuje hlavně čichem a sluchem. Že malé cvaknutí klikru může pro jednoho být součástí odměny a pro druhého, toho s lepším sluchem, to může být děsivý výbuch a konec tréninku. Zkrátka vždy se musíme snažit vidět situaci zvířecíma očima, ale řešit jí naší hlavou – a pak to jde.

Majitelé těchhle zvířátek se na našich seminářích a cvičácích objevují zatím málo, ale přibývá jich. Už jsme měli dvakrát tu čest s jedním papouškem žakem šedým přímo na psím cvičáku, kde se na střídačku se psy učil skládat mističky do sebe podle velikosti a mnoho dalších věcí. Dotazů především od papouškářů stále přibývá, takže se moc těšíme na další vývoj.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/doc/www.treninkjerozhovor.cz/www/index.php on line 1011

Termíny seminářů

Vaše příbehy