Jitka Skaličková a její labradoři

Seminář se jmenuje "Se svým psem teď a tady" ale největším překvapením vlastně bylo, že byl bez psů.
Všechny semináře jsou se psy, taháme je v domečkách s sebou, bereme si z domovů skládací židličky a svačiny abychom tam vydrželi cely den. Čekáme, až na nás přijde řada, abychom mohli během několika minut předvést, co naši miláčci umí nebo naopak neumí.
Kolikrát jsou to opravdu skvělé semináře skvělých lidí a profesionálů.
Ale...je tam jedno ale.

Uvědomujeme si permanentně jak pes (zvíře) vnímá náš povel? Rozumí mu? Uvědomujeme si každou vteřinu, že náš miláček vlastně žije a vnímá "teď a tady"? Uvědomujeme si že jejich svět je jiný?
Nebo jen chceme uspět na startovních čárách a když pes něco nechápe, nebo neudělá cvik, jak my chceme, je prostě hloupý?

Tvůj seminář je orientovaný na nás, na psovody, kynology, pejskaře, nebo jak si každý říká. Po pravdě je to jedno, byla jsem na tvém semináři a chodím na tvé semináře, protože mi dávají to, co jinde nemám - ukazují mi cestu k pochopení mých zvířat. Pokud je alespoň trochu budu chápat, budu s nimi i lépe cvičit a hrát si a i úspěchy nebo jenom účast bez úspěchu na startovních polích budou pro psa i pro mne pozitivní výzvou a zábavou, ale koneckonců i ten každodenní život s nimi a to je přece nejdůležitější.

Seminář mi dal mnoho, ale možná to nejdůležitější bylo to, že jsem JA byla v roli psa a pracovali jsme sami se sebou. Vystřídala jsem několikrát během praktických cvičení roli psovoda i psa a vždy přišla na něco nového.
Bylo to až neuvěřitelné, jak někteří z nás odhalili svá nitra a začali se lépe poznávat jako lidé, osobnosti, pejskaři, postupně jsme přicházeli na to, jak moc na nás a našich emocích záleží při práci se zvířaty. Tyto věty působí velmi banálně, ale tento seminář mě úplně vcucnul právě do problematiky emocí, napojení, hodnoty vteřiny a chvilky......
Během semináře jsem se do této role opravdu vžila a během skvělých praktických cvičení si vyzkoušela, jaké to vlastně u mého čtyřnohého parťáka všechno je.

A jak mi to všechno funguje v praxi? Pracovně tomu říkám "ted' a tady", v reálu to u mě znamená to, že mi mí psi mnohem více rozumí, neboť pracuji jinak i s klikrem, dávám si velký pozor, aby mi rozuměli. Když porozumí mému přání a jsou motivovaní, jde to všechno mnohem rychleji a jsou šťastní a vesel. A já tuplem o). Pokládám si také otázku, jestli zrovna nyní je ta správná doba a jsem v pohodě abych zrovna teď vzala pamlskovník a šla cvičit se svými psy...více se ptám, jestli zrovna teď je ta správná chvíle a nic mi nenarušuje moje "teď a tady".

Všem tento seminář moc doporučuji, hlavně se nebojte na něm mluvit, být aktivní, říkat co si myslíte, zhodnotit zpětně praktická cvičení. To že budete na semináři mluvit o tom, co jste cítili při praktickém cvičení a jak to vše na vás působilo je obrovským krokem vpřed hlavně pro vás, a to vše se projeví na práci s vašimi miláčky.


  zpět

Termíny seminářů

Vaše příbehy